Kläder och mode på varuhuset NK

Kläder och mode på varuhuset NKNK eller Nordiska Kompaniet som det heter grundades 1902 av Josef Sachs. Redan då det grundades fanns en tydlig ambition. NK skulle vara ett varuhus med en kommersiell och kulturell vinkling. Det skulle verka som en teater, eller en scen för samtiden. NK finns i två städer, Stockholm och Göteborg. Dörrarna till NK på Hamngatan, Stockholm slogs upp 1915 och varuhuset i Göteborg etablerades 1971. Ägare av AB Nordiska Kompaniet är Hufudstaden AB. Det har funnits flera varuhus runt om i världen, men idag finns det alltså bara två kvar.

Varuhuset NK i Stockholm

Tre ord som symboliserar NK är trendledande, inspirerande och stilfullt. NK har funnits i över 100 år och har alltid blivit förknippade med produkter som är lyxiga, en bra service samt ett stort utbud. På NK finns det idag runt 100 butiker, caféer och restauranger. Det finns även en mataffär samt att man brukar ställa till med modevisningar och annat. NK är Stockholms lyxigaste och mest anrika varuhus. Du hittar det mesta du kan tänkas behöva i dessa butiker. Även om du inte tänkt shoppa något så är det väl värt att åtminstone besöka det och fönstershoppa. Bland avdelningarna på NK Stockholm finns det svenskt och internationellt mode, kosmetik, juvelerare, glas och keramik, inredning, delikatesser och mycket mer.

Varuhuset NK i Göteborg

NK i Göteborg ligger på Östra Hamngatan. Här finns det idag 45 avdelningar inom mode, accessoarer, skönhet och inredning. Varuhuset finns på 4 plan. Det finns både svensk och nordisk design så väl som internationella varumärken här.  Bland alla avdelningar som finns här hittar du bland annat kläder för dam, herr och barn, skor, väskor, fotvård, frisör, blommor, porslin, köksartiklar och mycket mer. Är du på visit i Göteborg så är ett besök på NK ett måste!

Allmänt om NK

Det har under åren varit flera expansiva skeden då NK haft filialer utanför Sveriges gränser. NK fanns ett tag ibland annat Sankt Petersburg, Moskva och i Buenos Aires. Man hade även fler butiker i Sverige, bland annat i Farsta, Malmö, Täby centrum, Uppsala, Västerås, och Helsingborg. Dock lades alla dessa filialer ner under 1990-talet. Detta på grund av att varuhusens driftskostnader blev alldeles för höga och det var inte hållbart.

NK hade ända fram till slutet av 1960-talet även en stor betydelse för svensk konstindustri och svenska konsthantverkare. De hade nämligen flera utställningar som visade upp nyheter inom glas, keramik, silver samt att de även visade egna möbler och inredning från sina egna verkstäder.

Greta Garbo har varit mannekäng för NK:s franska avdelning. På den tiden fick hon 50 kronor per visning. Alla andra modeller fick endast 25 kronor per visning.

NK var det varuhus som var allra först i världen med platta paket. De hade även ett eget kreditkort. Dock köpte Diners Club Sweden upp detta kort 1990.

NK i Stockholm är inte bara känt för sina affärer, utan även för att vara platsen där utrikesministern Anna Lindh 2003 blev knivhuggen. Hon avled dagen efter.