Kläder och mode i Vällingby centrum

Visst, den mesta shoppingen sker kanske i centrala Stockholm och den gigantiska gallerian Mall of Scandinavia i Solna, strax utanför tullarna. Samtidigt finns det mängder av bra gallerior som ligger några kilometer, eller någon mil, bort från citykärnan. Hit hör till exempel Kfem i Vällingby centrum och Kista galleria, som båda ligger i stadens västra ytterförorter. I den här texten tittar vi närmare på Vällingby centrum.

Butiker

I Vällingby centrum finns över 20 modebutiker. Bland de mest kända kan Cubus, Carlings, Dressmann och H & M nämnas. En del av de mets renodlade modebutikerna finns i varuhuset Kfem, som numera är en integrerad del av Vällingby centrum.

Kfem uppmärksammades för sin arkitektur när det byggdes, och fick även motta priser för detta. I början flockades besökarna, men det dröjde inte länge förrän lokalerna allt som oftast stod ganska tomma. Detta kanske främst eftersom lejonparten av hyresgästerna sålde dyra kläder.

Idag finns en blandning mellan såväl dyrt som billigt – och Kfem har återigen fått upp sitt besökarantal. H&M, som tidigare låg i en annan del av Vällingby centrum, har flyttat hit. Ett annat dragplåster för varuhuset har varit Intersport, som även de har flyttat in i det jättelika modehuset. Vill du spara tid genom att inte behöva leta på plats kan du använda sidor som klädbutiker.org för att se vilka varumärken de olika butikerna saluför.

Mångfald av butiker

I Vällingby centrum finns en stor mångfald av butiker. Det finns både mer prisvärt och billigt mode (H&M, Dressmann till exempel), samtidigt som även mer exklusiva butiker huserar är. Det finns även second hand butiker och andra aktörer som säljer varor som inte hittas någon annanstans. Att gå till dessa butiker har blivit något av ett ideologiskt ställningstagande för många, framförallt unga. Det finns även en maskeradbutik för den som letar efter olika plagg att bära på speciella event.

Att göra mellan shoppingvarven

Café, bio eller bowling? Vällingby centrum är något anrikt i och med att det blev den mest omfattande och konkreta realiseringen av ABC-stadens fader Markelius idéer. Filmstaden anlades tidigt, i mitten på 1900-talet, och har återigen öppnat efter att ha varit stängd under ett antal år. Här finns även ett klassiskt konditori som varit på sin plats i många decennier. Det finns också stora caféer som delar i internationella kedjor. Mellan shoppingvarven bör du inte ha några problem att hitta något att göra, alltså.